En verden af kaffe

1
Lej en bartender  

Kaffe er ’in’! En skyldig fornøjelse for mange. Et dagligt morgenritual for de fleste. Og en videnskab for de engagerede. Kaffe er ligesom cocktails i rivende udvikling. Kaffebarer popper op overalt, lige fra de mainstream Starbucks og Baresso på hvert et gadehjørne, til de hyggelige og personlige kaffebarer i sidegaderne, med deres egne risterier. Det er dagstimernes mødested, ligesom cocktailbarerne er aftenen og nattens. Folk stiller større krav og højere standarder, for hvad de vil sidde og nyde.

Hvad kaffe er
Men for at nyde, må vi forstå. Hvad er kaffe egentligt?
Kaffe er den generelle betegnelse for, en drik brygget ved at bruge varmt vand til at ekstrahere smag og aroma fra ristede kaffebønner.

For at kunne få denne drik, skal en bi bringe pollen fra en kaffe plante til en anden, for at befrugte denne. Planten vil gro nogle bær som, modsat andre mere samarbejdsvillige planter, ikke modner på samme tid. Disse håndplukkes, sorteres og kødet fjernes fra bønnen. Bønnerne tørrer i solen, skallen fjernes fra frøet. Frøet ristes, males og varmt vand hældes over, for at udtrække smag, aroma og det yderst værdsatte stof; koffein.

Why we love it!
Vi elsker kaffe for dens smag, dens evne til at samle os, men mest af alt for dens koffein! Og der er virkelig ikke nogen grund til ikke at elske det. Selvom koffein er vanedannende og dødeligt (for insekter), så har det mange gavnlige virkninger. Det øger koncentrationen, sænker trætheden, og hjælper på hukommelsen. Og det er ikke en aftale med djævlen, hvor du til gengæld for øget arbejdsevne må sælge dit gode helbred. Undersøgelser peger på, at kaffe har visse helbredsmæssige fordele, som bekæmpelse af hjertekarsygdomme[i] samt bekæmpelse af hovedpine[ii].

En anden ting vi kan takke kaffen for, er en periode kendt som oplysningstiden. Inden kaffen, drak man mere vin, øl og spiritus end man drak vand[iii], så det er ikke noget under, at der ikke skete de store gennembrud før kaffen.

Kaffe i alle sine former
Siden kaffen kom til Europa, har man blandet den med mælk og sukker, for at tilpasse den ens smag. Man har brugt forskellige metoder til at udtrække smagen og koffeinen, og blandet den med alkohol for at gøre den lidt sjovere. Så det kommer ikke som den store overraskelse, at vi i dag har kaffe likører og cocktails indeholdende kaffe. At brygge en god kop kaffe, den perfekte kop kaffe, for at få det bedste ud af bønnen, er en videnskab i sig selv. Så at blande en cocktail med kaffe, er at blande to videnskaber. Det er noget jeg kunne skrive meget om, men jeg vil lade jer om at finde ud af hvad der fungerer for jer. Jeg vil til gengæld skrive lidt basic om 3 måder at bruge kaffe i cocktails.

Espresso: Espresso er en lille drik på ca. 30 ml. Man presser vand gennem 7 g. fint malet og stampet kaffebønne, med et pres på 8-10 bar. Det tager ca. 25 sekunder for vandet at passere kaffen og filter. Det er en yderst koncentreret drik, med en del syre og bitterhed. Den har en utrolig crema på toppen, som også fås i cocktails med denne. Med dennes koncentrerede stil, er den både brugbar til long drinks, men i særdeleshed short drinks.

Sort kaffe: Filter, chemex, haroi, kolbe og stempel kaffe. Der er mange måder at love sort kaffe på, og dul vil få forskellige smagsnuancer ud, af de forskellige brygge metoder. Fælles for dem er dog, at de ikke er lige så koncentrerede og knapt så bitre som espresso. Med deres ”lette” stil, passer de sig bedst til long drinks.

Infusioner: Når du laver infusioner med kaffe, er det som at lave infusioner med the. Man skal være opmærksom, og konstant smage. Med blot et par timers mellemrum, kan spiritussen begynde at trække bitterstoffer ud af kaffen, hvilket kan ødelægge den lækre bløde kaffe smag i din infussion.

Men med en helt række af bryggemetoder, kaffer, likører osv. Kan jeg kun anbefale at lege med det, holde øje med hvad der sker, og følge din nysgerrighed.

Har du noget at tilføje, så smid en kommentar. Hvis du vil vide mere, så send en besked eller følg med, der vil komme nyt til løbende.

 


[i] http://www.medicalnewstoday.com/articles/247109.php

[ii] Udløsning af Dopamin i hjernen, bekæmper hovedpine.

[iii] Dokumentar: ”PBS – Black coffee – episode 2 of 3 – France”

Share.

About Author

Hej Danmark! Jeg hedder Mike Ananiassen, er 20 år og arbejder som bartender på The Logde i Vejle.
Bartending er mit liv, så jeg håber min passion kan smitte lidt af.

1 kommentar

  1. Pingback: Rémy Cointreau lancerer en creme version; St-Rémy à la Crème. | DrinksMeister - Drinks & Cocktails, Drinksopskrifter, Rom, Gin, Vodka, Tequila

Leave A Reply

Giv mig besked ved andre kommentarer via e-mail. Du kan også abonnere uden at kommentere.