Thecocktail.blog Store Guide til “Is i Cocktails”

0

Is i Cocktails – betyder det virkelig noget?

Is er frossent vand, så hvorfor er det virkelig et emne og noget man behøver at tænke på?
Tænk over det – Is er den eneste ingrediens der er universel i næsten enhver cocktail der er lavet.
I min ydmyge mening fortjener is absolut et sted i spotlightet – ikke kun i barer, men mindst lige så vigtigt; i din hjemme-bar.

Oplevelsen af is i en cocktail.

Isen køler dine cocktails, men ikke nok med det – det bliver en vital del af dine håndlavede cocktails.
Hvis du bruger for lidt is, vil det fortynde cocktailen hurtigere og “vander” din cocktailoplevelse – nogle gange ønsket, som oftes ikke.

Jeg vil have mine cocktails så kolde som overhovedet muligt, og med lav og langsom fortynding – jeg vil have den samme oplevelse fra det første til det sidste sip.

Fortynding må ikke ses som en dårlig ting, men det skal styres og kontrolleres.
Med brug af ”korrekt fortynding” kan det faktisk åbne nogle spiritus op, ved at fremhæve nogle specifikke aromaer samtidig med at den kan maskere andre. I sidste ende handler det om at skabe balance. Is er en vigtig nøglespiller i denne formel!

Husk; Is er en tredjedel af din cocktail!

Der findes 4 typer is

Der er 4 grundlæggende former for is, og hvis du virkelig vil lave noget ”Mixology Magic”, er det vigtigt at forstå hvorfor og hvornår du skal bruge de 4 typer; Cube, Cracked, Crushed og Blocks.

Cubes – alm. størrelse isterninge.

Jeg bruger cubes, når jeg shaker, rører eller bruger sodavand i mine blandinger.
Jo større cubes du bruger i cocktailen, jo langsommere smelter det, og forårsager dermed mindre og langsommere fortynding af din blanding. 

Jeg bruger hovedsageligt de mindre cubes i mine G & T og ”highball” serveringer.  Som oftes anvender jeg store cubes i mine høj-spiritus cocktails, såsom Manhattan eller Vieux Carré. Dette gør jeg for at holde cocktailoplevelsen afkølet i længere tid, men også for at forbedre balancen i blandingen, hvilket skaber yderligere fortynding alt efter behov.

Med store cubes kan du holde cocktailtemperaturen og fortyndingen konstant i en længere periode, så du behøver ikke at skynde dig (med at drikke).

Husk, når du rører eller shaker, fortyndes cocktailen. Jo længere du ryster eller rører, desto mere fortynder du.

Size does matter!!! – Hvis du shaker eller rører med mindre isterninger, vil du fortynde din blanding det mere, end hvis du bruger større terninger.

Cracked

Når du vil lave en frossen cocktail, skal du bruge Cracked is (mindre end Cubes). Dette vil ikke tilstoppe din blender som med de større cubes. Husk dog, at Cracked is smelter hurtigere og fortynder dine cocktails. Endnu engang, jo mere is du bruger, jo langsommere fortynding. Jeg bruger hovedsageligt cracked is til frosne Daiquiris eller Margaritas.

Crushed

Knust (barberet) is er meget fin is. Brug denne type is, når du vil lave kegleformet-cocktails (snowcone cocktails).

Fantastisk til varme sommerdage, men i mine øjne mere “sjov” end en kompleks “cocktail oplevelse”.

Hvis du vil have en nem metode til at lave knust is, skal du blot bruge et rent håndklæde/viskestykke og en hammer og knus isterningerne. Dette er ikke kun en nem metode at bruge, det kan også være ganske terapeutisk.

Blocks

Nogle cocktailbarer bruger store isblokke til at skabe mindre, brugbare isblokke/terninger til cocktail brug.

Dette ses sjældent i hjemme-barene udelukkende på grund af praktiske og rum mæssige begrænsninger. Ja, de ser fantastiske ud, men efter min mening arbejder de store is cubes lige så fint og med de samme fordele.

 

Sådan laver du din egen (Clear) is.

Der er is og så er der klar is.

Efter at jeg er begyndt at bruge isboksen fra dICE, som skaber krystalklare isterninger lige ud af min egen lille fryser, bruger jeg aldrig “normal” ofte ”tåget” is i mine cocktails.

Jeg kan klart anbefale denne lille kompakte isboks –  søg på youtube hvordan du kan lave din egen isboks.

Jeg er begyndt at se is som en vital del af cocktailoplevelsen selv. Hele cocktailoplevelsen omfatter den vigtige visuelle del, og klar is har en vis visuel appel i forhold til din “normale” uklare is.

Husk endnu engang, at isen er en tredjedel af en cocktail. Bare ved at bruge destilleret, renset, flaskevand, er du langt fremme i is-spillet. Hvis du bruger ufiltreret vand fra hanen, får du den uklare is og i sidste ende en mindre god cocktailoplevelse.

En anden måde at lave din egen Clear is på er at fylde en stor Igloo eller lignende køler i din store fryser og undlade at tage toppen på. Vandet vil kun fryse fra toppen og nedad, da siderne er isolerede. På den måde forbliver kun de nederste 25% eller deromkring, af isen uklar. Du kan også købe din is. Men igen, smag på isen før du bruger den. Når det er  en tredjedel af cocktailen, bør isen ikke være den ingrediens, der ødelægger alt dit hårde arbejde og til sidst hele cocktailoplevelsen.

Jeg ønsker jer alle store Is-Cocktail oplevelser.

 

 

 

 
Morten Krag – Thecocktail-blog.
 
Hent mere inspiration på min Instagram @thecocktail.blog eller via Facebook.

 

 

Share.

About Author

Morten Krag 🇩🇰 🥃Mixologist, Reviewer and Creator. 🍸Be inspired by new (and old) recipes. 🏠Homebar amateur cocktail crafter.

Leave A Reply

Giv mig besked ved andre kommentarer via e-mail. Du kan også abonnere uden at kommentere.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.