Guide & tricks

Garnish guide

Enhver bartender med respekt for sig selv ved, at han/hun har en række værktøjer til at præsentere sin cocktail bedst muligt. Et er disse værktøjer er flair, et andet er faglig viden om ingredienserne. Men det værktøj, som jeg vil berøre i denne artikel er garnish.

Garnish er kirsebæret på toppen af lagkagen og prikken over “i”-et. På dansk vil man bedst oversætte garnish til “pynt”, altså pynt til en cocktail. Mange har nok set dette ved en paraply i en sjus, men det hører 80’erne til og vi er nu i det 21. århundrede. Derfor har moden indenfor garnish flyttet sig meget og nu findes der et utal af muligheder for at komplimentere en drink bedst muligt. I en anden artikel her på siden er et af de nyeste trends, molekylær mixologi, blevet behandlet. Dette er en meget advanceret proces og kræver derfor en del forberedelse.

Jeg vil koncentrere mig om garnish, der er tilgængeligt for nystartede bartendere. Først og fremmest skal man bruge de rette redskaber til at lave det perfekte garnish:

Citronskræller: Minder lidt om en kartoffelskræller af udseende og bruges til at skrælle citron/appelsinflager eller -skralder. Denne bruges f.eks. til at lave en appelsintwist eller limespiral.

Udstikker: Bruges til at lave små figurer af frugtkødet. Denne bruges f.eks. til at lave melonkugler.

Kannelleringskniv:  Bruges ligesom citronskrælleren også til at skrælle frugterne, men kannelleringskniven gør det i finere skralder og gør det lettere at lave store frugtspiraler.

Peeler/Zester: Bruges til at rive citrusfrugter for at lave frugtstrimler

Skærebræt: Et must for at skåne bordet og undgå at skulle rengøre mere end nødvendigt 😉

Skarp køkkenkniv: Bruges til det mest grundlæggende garnish som f.eks. limebåde

Cocktailspyd/Tandstik: Bores igennem frugt for at holde flere frugter samlet, f.eks. appelsinflag og olivenspyd

 

Med alt det udstyr er der utroligt mange muligheder for at udfolde sine kreative sider. Til at starte med kan man lave nogle af klassikerne indenfor garnish:

Appelsintwist:

1 Appelsin
1 Citronskræller/Køkkenkniv

Det er vigtigt at appelsinen har en pæn skal, da den skal være så indbydende som overhovedet muligt. Læg skrælleren/kniven fladt mod appelsinen ved bunden og begynd stille og roligt at køre den op gennem det yderste af skallen og det er vigtigt ikke at få frugtkødet med.  Appelsintwisten bør aldrig være bredere end 2cm og ikke tyndere end 1cm. Bruges f.eks. til: Mimosa og Negroni.

OBS! Appelsintwisten kan i mørke rum vrides for olie, som man samtidig sætter ild til for at “flame” appelsinen og give et imponerende visuelt udtryk! Som oftest gnider men indensiden af twisten på glasset overkant for duft og smag.

Olivenspyd:

3 Oliven
1 Cocktailspyd

Tag de 3 oliven og stik dem på tværs af cocktailspydet. Det er vigtigt at sætte dem tæt op ad hinanden for at give det bedste udtryk, hvis der er lidt tilovers af længden på cocktailspydet kan gæsten også lettere pille dem ud, hvis ikke han vil drikke den med olivenspyd i.

Ananasflag:

1 Ananas
1 Marachinokirsebær
1 Cocktailspyd
1 Køkkenkniv

Start med at skære en ananasskrive. Dette gøres ved at skære et skive af ananasen af (ca. 1cm tyk) og så skære den i 4 lige store stykker eller 1/4-del af. For at ananasen kan sidde på siden af glasset skæres der en ridse i midten af ananasskiven. Det er derfor også MEGET vigtigt at frugten ikke er overmoden, så frugtkødet ikke kan holde til modstanden.
Til sidst sættes marachinokirsebæret på ydersiden af ananasskiven med cocktailspydet. Denne garnish bruges bl.a. til: Mai Tai,  Zombie og June bug.

Limeskive

1 Lime
1 Køkkenkniv

Limeskiven er en af de mest brugte garnish og nok også en af de letteste. Skær limen i to på langs. Tag den halve lime, læg den “på maven” og skær på midten og igen på hver af de to kvarte limes. Der går altså 8 limeskiver på 1 limefrugt. Som sagt er limeskiven en af de mest bruge garnish, her er bare et udpluk af cocktails med limeskiver: Cuba Libre, Moscow Mule, Caipirinha, Caipinoshka og Fidel Castro

OBS! Det er også limeskiver der bruges i mange af de karakteristiske muddlede cocktails, som f.eks. Mojito

Citronspiral:

1 Citron
1 kannelleringskniv

Anbring kannelleringskniven ved bunden af citronen og begynd at skrælle spiralen på tværs af citronen for at få så meget “krøl” i spiralen som muligt. Spiralen bør være 1-1,5cm bred. Når den er færdig lægges den, så spiralen kun lige hænger på glasset, med den resterende del ud over glasset. Citronspiraler bruges bl.a. til: French 75 og Horses Neck

Melonkugler:

1 Melon
1 Udstikker
1 Køkkenkniv

Melonkugler er endnu ikke brugt så mange steder endnu, men da man kan bruge stortset alle meloner, er der mulighed for at finde den farve melon, man helst vil have til at komplimentere drinken. De små kugler giver et helt unikt udseende til drinken og kan let imponere gæster pga. kreativiteten. Start med at skære melonen over på langs og skrab kernerne ud. Herefter er alt frugtkødet frit. Det gælder om at gøre kuglerne så runde, som muligt. Det gøres ved en svirpende bevægelse – meget lig den måde, man laver iskugler på. Bruges f.eks. til Melon Daiquiri

OBS! Man kan hælde sprut udover melonkuglerne, f.eks. triple sec og/eller en flavored vodka og noget juice, for så at sætte det i fryseren og lave “drunken melon balls”. De kan f.eks. bruges til appetizer eller supplement til en dessert

Nyt barudstyr – Mixmeister.dk er den førende webshop i