En vin-elskers guide til Champagne

0

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.”
-Madame Lilly Bollinger

Jeg var for nyligt i Champagne, for at undersøge og blive klog på området; og specielt dets vine! Vi kender alle lyden af proppen der bliver skudt af. De forførende bobler der elegant skyder op gennem glasset. Den friske smag og pirrende prikken, når de gyldne dråber rammer tungen. Og jeg kan love jer for, at området, Champagne, er lige så tiltalende. Der er rigeligt at se og opleve, og med alle champagne husene, er det et oplagt mål for ens ferie. Her er en lille guide som måske kan hjælpe med det praktiske, og korte beskrivelser af nogle af de besøg man kan gøre sig (nogle vanskeligere tilgængelige end andre).

Først og fremmest, en lektie jeg måtte lære på den irriterende måde. Drop offentlig transport. Det fungerer ikke i de små regioner, det er ikke til at forstå, og det skaber flere problemer end det løser. Og så ligger prisen også rimeligt høj. Der er busser og toge, men at finde ud af hvilke du skal med, og hvor du køber billetterne, samt hvor du skal skifte og til hvad, det er vildt frustrerende hvis ikke man snakker Fransk. Tag for guds skyld et fly til Paris, men lej en bil derfra til resten af turen, og spar jer selv for en masse problemer., samt åben en masse muligheder.

Hvad angår hoteller, så byder Reims (hovedstaden i Champagne) på en masse muligheder. Det er også oplagt at bo her, da byen er hjemsted for mange af champagne husene. Og det er specielt disse huse, som er let tilgængelige, hvad angår mulighed for besøg. Udover dette har Reims en masse andet kulturelt at tilbyde; Museer for kunst, arkæologi, og biler; byens katedral er også et kig værd, og så har de en række lækre restauranter.
En anden by, som ikke er helt dum at bo i, er Epernay. Dette er også en af storbyerne i Champagne, og hjemmested for Avenue de Champagne; Verdens måske dyreste gade (takket være de kilometer lange kældre fyldt med champagne). En fantastisk smuk gade, der huser nogle af de helt store huse som Mercier, Moët & Chandon, Perrier-Jouët, Pol Roger, og mange flere. Flere af disse er offentligt åbne for besøg, andre kræver lidt mere arbejde.
En anden mulighed er, at bo på Bed & Breakfast, jeg vil anbefale at man planlægger alt dette hjemme fra, da det ellers kan være svært (og i højsæson næsten umuligt) at finde et sted at overnatte. Mange af champagne husene har også gode anbefalinger, hvis man spørger dem om et godt sted at overnatte i nærheden af dem, hvis man har planlagt et besøg.

Af Besøg er der en række af de helt store huse, som tilbyder some-what turist tiltænkte besøg.

Se nytårs, asti, Cava, Champagne,Cremant og lambrusco guide her

Veuve-Clicqout Tilbyder en rækker forskellige besøg, som alle kan ses her. Både Discoveries og in the footsteps of madame Clicqout er lidt slakkede, med en guide der har indøvet hvad der skal siges, men ellers ikke har den større viden omkring hvordan man laver champagne, historie, etc. Deres smagning af Vintage champagne med oste, skulle dog være yderst tilfredsstillende men rimelig overpriced.

Pommery er lidt samme historie. Der er ikke noget specielt ved besøgene, og man bør kun tage dem, hvis man vil kende lidt mere til historien om huset. Dog er stedet fantastisk i den forstand, at Madame Pommery brugte millioner på det enorme palæ, for at markedsføre sig på en anderledes måde. Og der er en imponerende kunstsamling indenfor.

Jeg havde desværre ikke selv mulighed for at besøge G. H. Mumm mens jeg var i Champagne, da de havde et større privat arrangement over flere dage. Men efter sigende, skulle besøgene blive holdt af kompetente folk, som faktisk gerne vil fortælle noget om vinproduktion og kan besvare eventuelle spørgsmål. Her er besøg også let tilgængelige, trods hvad hjemmesiden siger. Send dem en mail, og det skulle være ganske let at få arrangeret. Det kan også være denne tilgang, altså at der ikke skiltes for meget med det, der gør at de ikke er så turist prægede i deres besøg.

Taittinger er ligesom mange andre af de store, turist prægede. Men der er en stor forskel i kompetence ved guiderne. Trods det, at de ikke ved alt og ikke vil kunne svare på alle spørgsmål fra en vin nørd, så har de stor viden da dette forventes. Så besøget er her ikke helt spild af tid og penge.

Men hvis man virkelig vil have nogle specielle besøg, så bør man lave lidt ben arbejde hjemmefra, og arrangere nogle helt særlige besøg. Undersøg nogle niche huse, og små producenter. Kontakt dem i god tid, og hør ad om muligheden for et besøg. De fleste små uafhængige og ofte familieejede huse er yderst velkomne, men behøver tid til at arrangere det, da de har begrænsede ressourcer. Reglen hedder bare: Vær ikke bange for a spørge!

Find drinks opskrifter med champagne her

Jeg fik selv den vej igennem arrangeret en masse private tours ved f.eks. Bollinger: Vores vinguide, som tidligere havde været ved Louis Roederer, tog os rundt på hele slottet, og fortalte gerne om alt der har med vin at gøre. Idéen bag deres RD vin, samt de, exceptionelt dyre, indhegnede og aflåste mark, hvorved de ældgamle stokke som dyrker druerne står, blev også afsløret; Og sikke en interessant vin! Hvis man vil lære meget om vin, så er dette et ‘must’ at gå igennem besværet for at besøge dem..

Vores guide, som tidligere havde været ved Louis Roederer, tog os rundt på hele slottet, og fortalte gerne om alt der har med vin at gøre. Idéen bag deres RD vin, samt de, exceptionelt dyre, indhegnede og aflåste mark, hvorved de ældgamle stokke som dyrker druerne står, blev også afsløret; Og sikke en interessant vin! Hvis man vil lære meget om vin, så er dette et ‘must’ at gå igennem besværet for at besøge dem.

Louis Roederer tager sig ligeledes fantastisk af sine gæster. Der var masser af mulighed for at lære alt om huset, og få reddet ud i en masse spørgsmål. Det der er specielt ved disse slags besøg er, at det er folk der til dagligt arbejder med produktet på en eller anden måde, og som ud af sin kalender tager 2-3 timer af deres dag, blot for at vise rundt, fortælle, forklare, og sparre.

Jeg vil dog sige, at det besøg der imponerede mig mest var ved Pol Roger. Efter at have gået i kældrene, mødt på alle folkene travlt beskæftiget med at lave vinene, været med under processen, og fået besvaret spørgsmål om remuage eller riddling af manden ansvar lige for dette, så havde vi en fantastisk smagning. 3 glas var stillet frem, og efter vi havde smagt på de 3 der var os tiltænkt (Reserve, Vintage 2004 samt Blanc de Blancs Vintage 2004) blev vi overrasket med en Winston Churchill 2002, samt en gave bestående af 2 glas og en Rosé Vintage 2006 til at tage med. Og selv efter hjemkomsten, er der blevet besvaret endnu flere spørgsmål. Om alt fra valget af tanke, til hvad der bliver gjort af drue-resten efter presset.

Med hensyn til, hvornår man bør tage afsted, så er der også lidt man skal tage hensyn til. 95% af husene holder lukket i August måned. De afvikler en masse ferie henover August måned. Dette skyldes at de hen over sommeren arbejder rigtig meget, med at færdiggøre andre årgange, passe markerne, etc. I September måned, får de det aller tavlest. Det er her høsten går ind, og hvor der arbejdes på absolut højtryk i 2-3 uger; tag altså heller ikke afsted i denne periode, det er umuligt at finde overnatning, og husene har ikke tid til besøg. Rejs i stedet for, i foråret og højsommeren. Her er smukkest, du får indblik i årgangen med hensyn til om vejret har været med indtil videre. Og vigtigst af alt; de har tid og overskud til at tage sig godt af jer. Jeg håber, at dette kan hjælpe dig, til et godt besøg i Champagne. Det er uden tvivl en fantastisk region at besøge. Charmerende og flirtende, ligesom dets vine.

Produkterne forhandles bl.a. hos en af landes førende champagne forhandlere: MixMeister.dk

Share.

About Author

Leave A Reply

Giv mig besked ved andre kommentarer via e-mail. Du kan også abonnere uden at kommentere.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.