Projekt fadlagring

DrinksMeister har i starten af 2014 begyndt et nyt projekt, nemlig at lære fadlagringens kunst. Vi vil derfor i den kommende tid igangsætte forskellige forsøg, og blogge løs om resultaterne. Målet er engang at blive så gode, at vi kan rådgive om hvordan du selv kan komme igang med fadlagring. Vi gemmer ihvertfald prøver at vores resultater, så alle der har lyst kan smage hvad vi kommer frem til!

Denne side vil løbende blive opdateret med nyt indhold.

Fadlagring i teori
Den optimale fadlagring af f.eks. whisky menes at være i 200-250 liter fade, hvilket desværre er en kende dyrt for menig-mand at lege med. De fleste fade der anvendes i dag til lagring er på egetræ, om det så er fransk, amerikansk eller måske fra Ungarn.

vintønde
I USA er det ved lov bestemt at alt Bourbon skal fadlagres i min. 3 år på helt nye fade, som således kun må ristes inden brug. Det betyder også at USA er stor-producent af brugte Bourbonfade, noget som især rom og whisky (uden e) har taget til sig og bruger i sin produktion.
Derfor finder man ofte at en spiritus kun har lagret på brugte fade – og det som oftes en fordel. De brugte fade har nemlig gemt lidt smag i sig fra den forrige lagring, som langsomt bliver frigivet ud i den nye lagring. Faktisk så er alt cubansk rom lagret på amerikanske bourbonfade. (Cubanerne kalder lidt kækt bourbon for fad-rens). Det er derfor ikke helt uinteressant om et fad er nyt eller ej. Nye fade giver bourbon dens særpræg i forhold til europæisk whisky, da det unge fad giver en mere mild og sød smag. Læg dertil at bourbon er lavet på min. 51% majs – så har du et relativt anderledes produkt fra den skotske whisky.

I vores projekt har vi valgt at lege med fade fra 3-30 liter, hvoraf den sidste størrelse faktisk kan findes blandt professionelle producenter – f.eks. danske Braustein og svenske Macmyra. De helt små fade egner sig ikke til en optimal lagring – ihvertfald ikke som helt nye fade da de giver alt for meget smag til spiritusen på alt for kort tid. Alle whiskyfade og udstyr sælges på vores shop, www.mixmeister.dk

Nu til vores forsøg!

1. Projekt – 3 Liters egefad med Jack Daniels Tennesee Whisky.“Vi valgte at starte ud med et lille fad på bare 3 liter, fransk eg som er mellem ristet. I teorien vil de små fade give alt for meget smag, så et lille fad kan kun blive bedre med tiden når det afgiver mindre smag. I første omgang tog vi 3 flasker Jack Daniel’s og lod det ligge i 15 dage – inden vi tappede indholdet over flaskerne igen. Og nu til resultatet: Den nye Jack Daniels har helt sikkert taget meget smag til sig! Der er stor forskel på den originale og den nye. Desværre må vi nok erkende at den nye ikke slår den gamle. Den fadlagrede Jack Daniels har en mere “støvet” smag, meget mere tør og ikke så frisk i smagen.

2. Projekt – 3 Liter dessertvin på det brugte Jack Daniels fad. (ikke aftappet endnu)
Billig dessertvin er ofte lidt kedelig og rigelig sød, så det burde være en oplagt mulighed at få tilført lidt dybde til vinen, samtidigt med at fadet fik en smule sødme tilført.

3. Projekt – 30 Liter Bourbon på fad. (Ikke aftappet endnu)“I dette forsøg tager vi fat i den største tønde vi har valgt at lege med, nemlig den 30 liters tønde lavet på ungarsk eg. Hertil har vi valgt at fylde fadet med 30 liter Bourbon, Heaven Hill Bourbon, som er en klassisk ung Bourbon – som ihvertfald i teori ville have godt at lagre nogle flere år på fad. Da bourbon i forvejen har lagret på nye fade, er tanken at dette kun vil forstærke smagen.