Nytårs drinks

3

Nytåret står for døren, og forventningerne til et brag af festen kan så småt fornemmes. Men skal du bare have et par øl, nogle (måske franske) bobler og ellers bare det sædvanlige sprøjt?

Her kommer mit bud på, hvordan du kan lave nogle kanon fede drinks til årets sidste dag. Der vil naturligvis være bobler, men også forslag til hvilke drinks, der passer til forskellige tidspunkter på aftenen.

Kom godt fra start, med en af disse lækre velkomstdrinks:

Forslag 1, frisk og bitter.
10 cl Tør mousserende vin eller champagne. F.eks. Martini brut eller Jacob Creek Brut.
3 cl Campari
1 cl Friskpresset citronsaft
1 sukkerknald
Appelsinskalspiral (øko)

Det afkølede champagneglas tages frem og en sukkerknald lægges i. Hæld campari og citronsaft i glasset, og top op med dit valg af bobler. Vrid til sidst appelsinskalspiralen over glasset, og lad den falde ned i glasset bagefter. Denne velkomstdrinks er til dig der ikke har en vild sød tand, men gerne vil have noget frisk og lidt bitter smagsoplevelse.

Forslag til velkomstdrink nr.2 – Frisk og sød
10 cl Demi sec mousserende vin eller champagne. F.eks. Jacob Creek Demi-sec eller en Rosé.
3 cl Triple sec likør
2 cl Friskpresset citronsaft
Citronskalspiral (øko)

Denne velkomstdrink er især god, hvis man er til citrusfrugternes friskhed og den søde champagnes milde bobler. I et afkølet champagneglas tilsættes ingredienserne, og citronskalspiralen vrides over glasset inden den kommes i.

Forslag til velkomstdrink nr.3 – Royal Mojito
6 cl Tør mousserende vin eller champagne
4 cl Havana Club rom
2 cl Myntesirup (se mojitoguiden for opskrift, eller brug Monin Mojito mint sirup)
8 Mynteblade
½ lime i både
Knust is (se guide til nem og hurtigt is her)

Mos limebådene med siruppen i et godt solidt glas. Fyld godt med knust is i glasset – 3/4 dele op. Tilføj nu rom, og rør godt i glasset med en barske. Top op med knust is, og fyld champagnen i. Rør et par gange og server med sugerør.

 

Under maden

Vil man typisk ikke drikke så mange drinks, da øl og vin i de fleste tilfælde vil være det bedste valg. Men vil du gerne have lidt afveksling, måske er du ikke den store fan af øl eller vin, så kommer her et par bud på hvad du så kunne gøre!

Forslag 1 – øldrinks!
Man kan faktisk godt lave drinks med øl, og de passer især godt til mad, da der helt naturligt er en hel del ølsmag tilbage. Men eftersmagen kan piftes op og gøres lækker.
12 cl øl (undgå pilsner, medmindre du er vild med dem. Prøv f.eks. en corona)
2 cl Danzka Citrus vodka
Et par limebåde
1 frisk passionsfrugt (passionsfrugtsirup kan ikke erstatte den friske udgave!)

Mos limes i bunden af en shaker, og tilføj herefter vodka og alt frugtkødet fra passionsfrugten. Shake med is, og si over i et koldt ølglas. Fyld på med Corona.

Forslag 2 – Moscow Mule light
Prøv denne dejlige russer med Ginger Ale, som har en dejlig frisk smag.
2-3 cl vodka (f.eks. Green Mark, Russian Standard eller Stolichnaya)
2 cl Frisk limejuice
13 cl Ginger Ale (Tag en af de økologiske, de er så meget bedre end alle de andre…)

Fyld et highball glas med vodka, isterninger og limejuice. Rør et par gange og tilføj ginger ale sodavanden. Pynt med en skive lime.

 

Gode drinks til desserten

Søde drinks er en dessert i sig selv, så i det følgende vil jeg anbefale to drinks som kunne gå som en dessert, og to drinks der ikke er så søde, for at opveje den sikkert søde dessert du alligevel står overfor.

Dessert drinks forslag 1
10 cl Kakaomælk
15 cl god vanille is + en kugle
4 cl Kaffelikør eller i samme genre (F.eks. Fangelico, Drambuie, Aramula eller Amaretto disaronno)
Flødeskum pisket med appelsinsirup
Revet chokolade

Blend is, kakaomælk og likør sammen. I koldt højt glas, kommes en kugle vanille is i glasset, og milkshaken heldes over. Læg flødeskummet på toppen, og pynt med revet chokolade. Server med et par sugerør.

Dessertdrinks forslag 2
Piña Colada er sød og cremet, og egner sig ganske godt som dessert. Server den evt. i en udhulet ananas, så er det rigtigt festligt.

4 cl Lys rom – f.eks. Havana eller Flor de Cana.
6 cl Kokoscreme
8-10 cl Ananasjuice

Blend overstående med en del is, til konsistensen er helt jævn. Server i et koldt hurricaneglas, fyldt op med is. Pynt med et stykke ananas, ananasblad og cocktailbær.

Drinks til en sød dessert – Forslag 1
10 cl Demi Sec champagne/Mousserende vin
1 cl Frisk presset limejuice
2 cl Passionsfrugtsirup
1 cl Ingefærsirup (opskrift på ingefærsirup her)

Serveres over isterninger i et champagneglas. Hæld champagnen i til sidst, og rør et par gange med en barske.

En hammer god cocktail

Den kræver en del indkøb, men når det så er sagt, så er dette en af de bedste cocktails jeg har smagt i nyere tid! Fantastisk samspil mellem ingredienserne skaber en harmonisk cocktail der bestemt er en nytårsfest værdi.
4,5 cl Gin (Geranium er ganske udmærket)
1,5 cl Brandy
4 cl Frisk jordbærsaft
4 cl Ananasjuice
1,5 cl Gomme
1,5 cl Frisk lime/citron juice
Twist: citronskal, der bliver vredet over glasset

Shake alle ingredienserne med isterninger, og si dem over i et afkølet cocktailglas. Resultatet er en yderst harmonisk cocktail, der både visuelt, duft og smagsmæssigt er i topklasse. Dufter af citronfromage, af sommer og citrus.

 

Drinks til efter maden, men før 24

Det sker, at man får spist lidt for meget af den gode nytårsmad, og det er derfor en god ide at fokusere på lette drinks, der ikke er alt for søde og fede. Klassikerne Mojito og G&T er her oplagte, men prøv også en af følgende lækre drinks:

Ginger Smash
3 cl Infused vodka med ingefær
2 cl Ingefær sirup (Monin, hjemmelavet eller Danisco)
8 cl Øko ginger ale sodavand (f.eks. naturfrisk)
Frisk lime
Frisk ingefær

Mos ingefær med sirup og lime. Tilføj isterninger, vodka og til sidst ginger ale. Rør godt i glasset, og server med sugerør. En dejlig krafig drink, der giver smagsløgene et kick!

Blackberry Caipirinha
Caipirinha – klassikeren uden brombær er også en god drink, men er du ikke helt til en så frisk-bitter drink, så prøv denne herlige variant.
4 cl Pitú (eller Ypioca/Sagatiba) Cachaca rom
2 cl Brombær sirup (Monin)
Friske brombær
Friske limebåde
Evt. Rørsukker
Mos lime og brombær (gem et par til pynt) i drinksglasset. Tilføj knust is, og så Cachaca’en. Rør godt rundt, pynt med et par brombær øverst i glasset, liggende på den knuste is, og server med sugerør.

 

Kl. 24 og senere

Traditionens tro, skal man nyde et glas champagne kl 24. Er man ikke til den tørre brut, kan man altid vælge en Demi Sec eller Rosé. Der er dog også mulighed for selv at gøre sin champagne, eller især hvis den ikke er fransk, sødere. Tilsæt 1-2 cl frugtsirup til din champagne, og du har en fin rund smag. Glem ikke klassikeren, Kir Royale, hvor der indgår 2-3 cl solbærlikør, og resten champagne.

Nu hvor champagneflasken helt sikkert er åbnet, kommer her et par gode bud hvad du kan gøre med den.

Se også: Lækker rødvins guide

Buck’s Fizz
8 cl Champagne
4 cl Appelsinjuice (friskpresset, især i denne appelsintid!)
1 cl Grenadinesirup

Tilføj champagne og appelsinjuice i et champagneglas. Tilføj så grenadinen.

Champagne Charlie
8 cl Champagne (Piper heidsieck)
2 cl Apricot Brandy (f.eks. bols)

Tilføjes i et afkølet champagneglas.

French 75
10 cl Champagne
2 cl Gin
2 cl Citronsaft
1 barske puddersukker

Shake sukker, citronsaft og gin med store isterninger. Si dette over i champagneglasset og tilføj så champagnen. Er du ikke så meget til gin, så kan du erstatte den med bourbon (French 95) eller cognac (French 125).

Når du bliver træt – men ikke vil give op

Når trætheden melder sig, men du er ikke klar på at gå i seng, så prøv disse dejlige varme drinks med kaffe. De smager herligt, og får trætheden på standby.

Westerhaws coffee
15 cl varm kaffe, som du bedst kan lide den (dog uden sukker, mælk etc.)
3-4 cl Westerhawsolie (shot på 35%, med smag af engelsk lakrids)

Power coffee
1/3 del varm kaffe
1/3 del Baileys
1/3 del Kahlua

Sød, varm kaffedrink som slår fra sig. Så lav den ikke i dit største kaffekrus.

Vi ønsker jer et glædeligt nytår og vi håber i har været lige så glade for det nu gamle år som vi har, og ser frem til et endnu mere spændende tid, i det kommende år. Glædelig Jul og godt nytår.

Mvh. DrinksMeister

Share.

About Author

3 kommentarer

  1. Pingback: Velkomstdrinks » Blog Archive » Er du klar til nytårsaften?

  2. I “forslag 1” står der:
    “Vrid til sidst appelsinskalspiralen over glasset, og lad den falde ned i glasset bagefter…..”
    Den forstår jeg ikke helt. Kan jeg se et billede et sted af enten appelsinskalspiralen eller citronskalspiralen, der også er omtalt i et af forslagene?
    Håber, at I kan hjælpe
    GODT NYTÅR

  3. Hej Dorthe,

    Jeg fandt et billede som viser hvad der menes med at vride en citruskal over en cocktail.

    https://www.drinksmeister.dk/wp-content/gallery/gin/hammer-gin-cocktail/Hammer-gin-cocktail5.JPG

    Formålet med at vride en skal over sin drink er, at olierne som sidder i skallen bliver frigivet, og binder sig til overfladen af din cocktail. Det giver et helt andet duft indtryk af drinken, og derved også en anden smagsoplevelse. Prøv evt. for sjovt, at lave to ens drinks, og den ene vrides en citrusskal over, den anden ikke. Så vil du selv kunne opleve den store forskel det gør!

    Håber du fandt ud af det, og fik smagt nogle gode drinks til nytåret!

Leave A Reply

Giv mig besked ved andre kommentarer via e-mail. Du kan også abonnere uden at kommentere.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.