Espresso drikke – Drikke du kan få på din lokale kaffebar

1

Med kaffe kulturen der boomer, og med den stigende interesse for kaffe, er det ikke nogen overraskelse, hvis det kan virke forvirrende med alle de forskellige drikke du kan få. Jeg vil høre skabe et overblik over forskellene på hvordan de laves, samt smagsforskelle.
For at begrænse mig selv lidt (for der er rigtigt mange), så har jeg udeladt drikke med sort kaffe, is og spiritus.

Espresso:En kort drik på ca. 30 ml. Den ”trækkes” ved at tilføre et pres på 8-10 bar, til 95°C varmt vand, og presse det igennem fint malet og stampede kaffebønner. Det tager ca. 25 sekunder at trække en espresso. Meget kraftig drik, med masser af syre og bitterhed. Men trods mange rygter, så indeholder den ikke mere koffein end en kop kaffe, da koffeinen endnu ikke er nået at blive udtrukket fra bønnerne.

Ristretto: Ristretto er en endnu kortere drink på ca. 20 ml. Den trækkes på samme måde som en espresso, men man tillader mindre vand at komme igennem. Der er flere metoder at gøre det på, og det kan diskuteres hvilken der er den rette, men den diskussion gemmer jeg til et andet indlæg.

Espresso lungo: Som navnet hentyder, så er det en lang espresso. Du tillader meget simpelt, mere vand at trække igennem. Den er typisk med en volumen dobbelt så høj som en espresso, og tager ligeledes dobbelt så lang tid at trække. Ved at lade mere vand passere igennem, er der flere smagsnuancer og olier der kan nå at blive opløst, og kan derved blive mere kompleks end en espresso og ristretto. Men samtidig bliver den også tyndere, da der er mere vand i. Eftersom koffeinen tager ”lang” tid om at blive udtrukket, så har denne drik et højere niveau end espresso har.

Espresso doppio: Eller meget simpelt, dobbelt shot espresso. Dobbelt kaffebønner, dobbelt vand, og dobbelt så lang tid.

Café latte: Start med et shot espresso i en kop. Hæld steamet mælk (ca. 65°C) over, så drikken bliver blandet. Der er et tyndt fint lag mælkeskum på toppen, hvilket du kan udnytte til at lave latte art. Oprindeligt var det en del espresso til to dele mælk, dog bruges der ofte mere mælk i dag (hvilket jeg stærkt vil advare mod. Seriøst, prøv originalen og smag forskellen).

Mocha latte: En mocha latte er en Café latte tilsat et shot chokolade sirup. I dag kan du få med utallige smagsnuancer, som disse: Monin Mini kaffe sæt

Cappucino:Start med et shot espresso. Over dette hældes steamet mælk, men forskellen her mellem en Café latte og cappucino er, at der er en del mælkeskum til en del varm mælk efter steamingen. Det giver en kraftigere smag end en Café latte, og med mere kant.

Café Breve:Den her er klart til dem, der er ligeglad med kalorierne, men som bare vil have noget lækkert og cremet. Det er ligesom en Café latte, men med steamet half-and-half (halv mælk, halv fløde) for at få en emre cremet og lækker kop.

Cortado: En af mine personlige favoritter. Start med en del espresso, og hæld en del steamet mælk over. Dejlig kraftig espresso smag, men med lækker konsistens, og den værste syre og bitterhed mildnet.

Espresso macchiato: Med to vidt forskellige macchiato’s, glemmer folk ofte at nævne hvilken de kunne tænke sig. Espresso macchiato betyder plettet espresso. Man starter med et shot espresso, og kommer ca. en teske mælkeskum på toppen. Det giver en lettere cremet konsistens, tager den skarpeste bittehed, men bibeholder kraften og syren fra espressoen.

Latte macchiato: Dette er den anden form for macchiato. Som du nok havde tænkt, så må dette betyde plettet mælk. Du starter ud med et glas med 2 dele steamet mælk, og hælder en espresso over mælken.
Sammenlignet med en café latte, hvilket basalt set er det samme, så er denne mere opdelt, både i tekstur men også i smag. Den smelter ikke sammen, på samme måde som en café latte gør, og giver derved en mere markant espresso smag, men med en lige så lækker konsistens.
Espresso Con Panna: Simpel drink, for at tilføre en lækker konsistens og mildne espressoen. Et shot espresso med lidt pisket fløde på toppen.

Café Bombon: Et shot espresso og et shot sødet kondenseret mælk. Giver sødme og konsistens til din espresso, men gør processen hurtigere end de andre drikke.

Long black: En kop vand varmt vand, hvor I du trækker en espresso. Det variere I mængde af vand til mængde af espresso alt fra 1:2 espresso til vand, og op til 1:16 espresso til vand, så vær sød ved din barista, og nævn hvilke forhold du kunne tænke dig.

Americano: En espresso tilsat varmt vand, i den række følge. Samme forhold som ved en Long Black. Forskellen mellem de to, er åbenlyst rækkefølgen af vand og espresso. Ved at tilføre vandet efter espressoen, nedbryder du espressoens crema og garvesyre. Ved at tilsætte espressoen bagefter vandet bibeholder du cremaen, og beholder syren i din kop, og gør den derved mere ”espresso”-like i stedet for ”sort kaffe”-like.

Italiano: En Italiano er ligesom en Americano, men i simpel 1:1 forhold.
Café Cubano: Først man så den, var da espresso maskinen kom til Cuba. Man sødede sin espresso ved at tilføre demerara sukker samme tid som espressoen trækkes.
-Noter!
Når der siges 2 dele mælk til 1 del espresso, så er det mængden af mælk inden den steames, da der kommer bittesmå luftbobler i mælken, hvilket udvider volumen.
Og der er selvfølgelig mange flere former, og dem vil jeg også skrive om i fremtiden. Men jeg bliver nødt til at smage dem op mod hinanden, på mange forskellige måder, hvilket tager sin tid.
Følg med og se snart forskellige brygge metoder til at brygge sort kaffe.
Spørgsmål eller kommentarer modtages gerne, de kan smides herunder, på mail, facebook eller lignende.

Share.

About Author

1 kommentar

  1. Mike Ananiassen on

    Af de forskellige Espresso’s (espresso, ristretto, lungo og doppio) der er jeg størst fan af ristretto lavet på en meget speciel måde.
    Lige så snart vi tilsætter mælken, så hælder jeg mest til en Cortado. Og skal vi tilsætte vand, så må det blive en Long Black. Dog ghenrelt synes jeg for dem alle, at man ikke bør overdrive med mælken. Hold den original, ellers så dræber man den fantastisk espresso smag. Og når man så endelig er der, så skal man ikke gå ned på kvaliteten af kaffe bønnen. Jeg holder meget af at der bliver brugt noget som en Kenya AA. Det er en lækker bønne til espresso.

Leave A Reply

Giv mig besked ved andre kommentarer via e-mail. Du kan også abonnere uden at kommentere.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.