kalorielette drinks til festen

0

”Alcohol may be man’s worst enemy, but the bible says love your enemy”
-Frank Sinatra

Mange gange har jeg følt, at Frank Sinatra har haft ret. Dette citat er endnu et godt eksempel på hans visdom. Trods det, at alkohol ikke er godt for vores helbred, så er det sundt for vores sind. Jeg mindes at det er Jarl Friis Mikkelsen, som engang sagde, at man nogle gange bliver nødt til at drikke sig fuld, for at kunne holde sig selv ud.

Så for at kunne være sunde ved vores sind, må vi være usunde ved vores krop. Men hvad skal man så vælge at drikke, for at være sund ved sit sind, men skade sin krop mindst muligt? Se det er den helt store opgave.

De forskellige drikke
Hvis vi starter med lige at kigge på øl. Øl har et højt indhold af næringsstoffer og kulhydrater. Faktisk er det så højt, at man i de antikke Egypten fik udbetalt en del af sin løn i øl. Simpelthen fordi det var så vigtig en del af folkets daglige næringsindtag. I en ganske almindelig pilsner (330 ml) er der ca. 120 kcal. Og 7,5 g. kulhydrat.

Vin er ingen undtagelse. Da vin ligesom øl ikke er destilleret, har det en masse næringsstoffer fra henholdsvis druer og korn. Og vin indeholder da også godt 120 kcal. På et glas (150 ml.), hvilket naturligvis variere efter hvilken vin, da alkoholniveauet og rest-sukker niveauet ofte er meget forskelligt.

Til sidst er der spiritus. Trods mange myter, så er der som udgangspunkt ingen forskel på kalorie niveauet mellem en vodka, en rom, og en tequila. Så længe alkohol procenten er den samme, er kalorie niveauet også[i]. For at få det på plads, så indeholder et shot (20 ml.) spiritus 43 kcal. Det er 86 kcal. Pr. genstand.

Vi kan derved konkludere at ren spiritus er det fortrukkende, hvis man skal spare på kalorierne. Men hvad så lige med cocktails? Skal jeg komme med en kort beskrivelse; Hold dig fra dem, hvis du vil minimere kalorieindtaget! De er prop fyldt med sukker, og derved tomme og hurtige kulhydrater… Eller rettere det var de.

Jeg blev i april sat på en mission. Jeg skulle komme op med 3 kalorie fattige cocktails, til vores nye cocktail kort.  Det var svært, for det betød ingen brug af sukker. Sukker bidrager med to ting. Sødme og mundfylde. Sødmen er let at få frem, ved hjælp af diverse sødemidler. Men mundfylden er sværere.

Da likører også indeholder en betragtelig mængde sukker, skulle bruge af disse også begrænses. Juicer indeholder også meget sukker, men set fra et sundhedsmæssigt synspunkt, så er det jo fra frugt. Så de kan godtages, men bør dog begrænses.

I sidste ende kom jeg til konklusionen, at jeg ikke ville kunne lave en cocktail, ved at udelukke de ingredienser. Jeg måtte i stedet begrænse mig, og vælge med omhu. Jeg skulle vælge de likører, vine, og juicer som bidrog med mest muligt sødme, for færreste kalorier. Mens de samtidig bidrog med den rette smag. Alt dette samtidig med, at jeg substituerede sukker med sødemiddel.

Der er førhen set cocktails, som passer under denne kategori. For eksempel kan nævnes klassikeren Bloody Mary. Et perfekt eksempel på en ’sund’ cocktail. Problemet med den er blot, at den ikke er lav på kulhydrater. Hvilket var opgaven at skabe.

I sidste ende, kom jeg op med 3 cocktails. Alle forskellige, og alle med deres karakter træk.

Annoying Apple

  • 3.5 cl. Mørk rom
  • 0.5 cl. Sailor Jerry Spiced Vanilla Rum
  • 5 cl. Æblemost
  • 1 cl. Citron
  • 1 stænk IsIs Perfekt sød
  • 1 stænk Vanilje Bitter

Kom alle ingredienser i en shaker. Fyld shakeren med is, og shake. Si den over i et dessertvins glas med isterninger, pynt med en æblevifte og server.
102 kcal.
1.3 g. kulhydrat
0.45 g. sukker
En simpel cocktail hvor brugen af æblemost, frem for æblejuice er altafgørende. Juice er frisk, syrligt og læskende, hvor most er tungt, sødt og fyldigt.

Mary og Appelsinen

Kom alle ingredienser i en shaker og mort det, for at åbne smagen i rosmarinen. Fyld shakeren med is, og shake. Hæld cocktail gennem en te si, over i et lille vandglas med knust is. Pynt den med en flamberet rosmarin kvist, og server.
125 kcal.
3.3 g. Kulhydrater
2.5 g. Sukker
En frisk og sprød cocktail, som passer sig fantastisk som apetizer.

Ramos LCHFizz

  • 6 cl. Tanqueray Gin
  • 1 cl. Æggehvide
  • 2 cl. Fløde (38%)
  • 1 stænk perfekt sød
  • 1.5 cl. Lime
  • 1.5 cl. Citron

2 dash Angostura Orange Bitter
Toppes med Dansk Vand
Kom ingredienserne i en shaker, og shake uden is. Fyld nu shakeren med is, og shake grundigt. Si cocktailen over i et vandglas uden is, og top med ca. 5 cl. Dansk vand.
203 kcal.
7.4 g. fedt
5.9 g. Kulhydrater
2 g. Protein
Denne cocktail, som er inspireret af den klassisk Ramos Gin Fizz, er den der passer sig bedst efter LCHF kur. Hvor der ingen sukker er i, men fylden kommer fra brugen af Æggehvide og fløde.

Jeg siger ikke, at de er perfekte. Jeg siger ikke, at jeg vil drikke dem frem for en old fashioned. Men de er et sundere alternativ, til traditionelle cocktails, og de fortjener klart at blive smagt.

 

 

[i]Dog er der nogle få roms, som bliver tilsat sukker. For nogen tid siden, florerede denne liste http://www.refinedvices.com/forums/download/file.php?id=33&mode=view på de sociale medier, som viste hvilke roms, der havde hvor meget tilsat sukker. En liste publiceret af Daniel Seehuusen, efter den Svenske regering offentliggjorde tallene.

Share.

About Author

Leave A Reply

Giv mig besked ved andre kommentarer via e-mail. Du kan også abonnere uden at kommentere.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.