Events og arrangementer

Eliteryttere vil slå væltepeter-rekord fra 1888 i Rundetårn

Ved Hendrick’s Væltepeter Ræs i Rundetårn d. 30. maj 2015 vil de to danske eliteryttere, Bjørn Oppermann og Benjamin Justesen, forsøge at slå rekorden i ’Ridning op ad Rundetaarn’ på væltepeter. Den hidtidige rekord på Rundetårns sneglegang blev sat ved Verdensudstillingen i København 1888.

Lørdag d. 30. maj vil dansk mester på mountainbike og i cykelcross, Benjamin Justesen, og nordisk veteranmester i enkeltstart, Bjørn Oppermann, gennemføre et historisk rekordforsøg,Hendrick’s Væltepeter Ræs i Rundetårn. Hvor hurtigt kan de køre fra bund til top i sneglegangen på den gamle cykeltype, væltepeter?

Under Den Nordiske Kunst og Industriudstilling i 1888 (ofte omtalt som verdensudstillingen i København) blev der arrangeret et cykelløb op ad Rundetårns sneglegang på væltepeter. Løbet blev vundet af en unavngiven københavner i tiden tre minutter rent. På medaljen stod: ’For Ridning op ad Rundetaarn i 3 Minutter, 15/6 – 88’.

I 1971 kørte kendte navne som Ole Ritter og Leif Mortensen også om kap i Rundetårn, men på nutidens racercykler. De konkurrerede om, hvem der var den bedste bjergcykelrytter, og vinderen blev Ole Ritter i tiden 55,3 sek.

Rytterne og cyklerne
Der er 209 meter til toppen af Rundetårn, men det er kun cirka 35 meter højt. Forklaringen er, at man for at nå op til toppen går rundt og rundt i en sneglegang, der snor sig 7 1/2 gang omkring tårnets hule kerne.

To ryttere vil deltage i rekordforsøget d. 30. maj:

  • Bjørn Oppermann, nordisk mester i enkeltstart og dansk mester i linjeløb (ryttere 40-45 år)
  • Benjamin Justesen, der er dansk mester i mountainbike og i cykelcross (2014-15).

Vinderen modtager syv liter af verdens måske bedste gin, Hendrick’s, og nummer to får det halve.

Se også: Hendrick´s Gin

Rekordforsøget Hendrick’s Væltepeter Ræs er opkaldt efter og sponsoreret af ginproducenten Hendricks, der ofte forbindes med en væltepeter, se nederst. Væltepeter er en fordanskning af det franske ’velocipede’. På engelsk hedder væltepeter ’Penny Farthing’ efter de to mønter, en stor og en lille; farthing er egl. ’fourthing’ og en fjerdedel af en penny.

Rekordforsøget finder sted samtidig med den årlige begivenhed, Royal Rundetårn Uniracer Rally, hvor et antal deltagere kører fra bund til top og retur på ethjulet cykel. Den ethjulede cykel blev i øvrigt opfundet, fordi væltepeter ikke kunne køre stejlt nedad, idet den så væltede forover.

Sted: Rundetårn, Købmagergade i København

Tid: Lørdag d. 30. maj 2015 kl. ca. 11.30 – 14.30.

Tidsplan:

  • 11.45: Ankomst til pladsen foran Rundetårn, fotografering, opvarmning mv.
  • 13.45: Ryttere og pressen lukkes ind i tårnet, der nu er tømt for publikum
  • 14.00: Hendrick’s Væltepeter Ræs
  • 14.10: Royal Rundetårn Uniracer Rally
  • 14.30: Resultater på pladsen foran Rundetårn.

Se også: Den gode Hendrick´s Gin og tonic

Hendricks Gin kopi

Nyt barudstyr – Mixmeister.dk er den førende webshop i