Konkurrence

Eliterytter slog væltepeter-rekord fra 1888 i Rundetårn

Ved Hendrick’s Væltepeter Ræs i Rundetårn lørdag satte dansk mester i mountainbike og cyklecross, Benjamin Justesen, ny rekord i ’Ridning op ad Rundetaarn’ på væltepeter.

Benjamin Justesens tid var på 59:103 minutter; den hidtidige rekord på tre minutter rent blev sat ved Verdensudstillingen i København 1888.

 

Dansk mester på mountainbike og i cykelcross, Benjamin Justesen, vandt lørdag over nordisk veteranmester i enkeltstart, Bjørn Oppermann, ved Hendrick’s Væltepeter Ræs i Rundetårn. Benjamin Justesen kørte fra bund til top i Rundetårns sneglegang på den gamle cykeltype, væltepeter.

 

Tiden blev imponerende 59:103 minutter, over to minutter bedre end den hidtidige – og 127 år gamle – rekord. Efter løbet sagde Justesen, at han virkelig havde måttet give alt, hvad han havde i sig for at være sikker på at komme under de tre minutter. ”Teknisk er det en meget svær cykel,” som han sagde. Bjørn Oppermanns tid var tæt på – 1:01.793 minutter.

Som vinder modtog Benjamin Justesen syv liter af verdens måske bedste gin, Hendrick’s. Som sikker to’er fik Bjørn Oppermann det halve.

 

Historien

Under Den Nordiske Kunst og Industriudstilling i 1888 (ofte omtalt som verdensudstillingen i København) blev der arrangeret et cykelløb op ad Rundetårns sneglegang på væltepeter. Løbet blev vundet af en unavngiven københavner i tiden tre minutter rent. På medaljen stod: ’For Ridning op ad Rundetaarn i 3 Minutter, 15/6 – 88’.

Der er 209 meter til toppen af Rundetårn, men det er kun cirka 35 meter højt. Forklaringen er, at man for at nå op til toppen går rundt og rundt i en sneglegang, der snor sig 7 1/2 gang omkring tårnets hule kerne.

Se også: Hendrick´s Gin

Hendrick’s og væltepeter, penny-farthing og uniracer

Rekordforsøget Hendrick’s Væltepeter Ræs er opkaldt efter og sponsoreret af ginproducenten Hendricks, der ofte forbindes med en væltepeter (se vedlagte). Ordet ’væltepeter’ er en fordanskning af det franske ’velocipede’. På engelsk hedder væltepeter ’Penny Farthing’ efter de to mønter, en stor og en lille; farthing er egl. ’fourthing’ og en fjerdedel af en penny.

Hendricks Gin kopi

Nyt barudstyr – Mixmeister.dk er den førende webshop i