Glas & Cocktails
Hvilket cocktailglas skal jeg vælge – Thecocktail.blog store glas guide!
Glas og Cocktails hører unægteligt sammen – Og når de passer sammen får du en helt unik, smags oplevelse ud af dine cocktails.
Du har fundet en lækker cocktail opskrift, som anbefaler en bestemt type glas til den cocktail. Hvorfor betyder det overhovedet noget?
Der er mange uskrevne regler, inden for “Mixology” verdenen, og alle cocktail opskrifter der er lavet, er designet til et specifikt glas, for at få den mest optimale og “korrekte” oplevelse, og virkelig få det fulde udbytte af cocktailen.
Guiden hér skal hjælpe dig godt på vej mod endnu bedre cocktail oplevelser, i dit eget hjem, og gøre dig klogere på hvorfor det er en vigtig ting at have med i dine overvejelser, når du mixer noget lækkert.
KØB DINE GLAS SELV
Jeg elsker at shoppe og finde nyt glas – jo mere vintage jo bedre. Vær ikke bange for at købe dem brugt; det er ofte her hvor alle ædelstenene er gemt.
Det første tip; Køb ikke meget tynde glas – disse vil sandsynligvis gå i stykker på et eller andet tidspunkt, mens du håndvasker dem, og du vil øjeblikkeligt fortryde at miste et af dine yndlings glas på denne måde.
Efter at have vasket dine uvurderlige glas, tør dem da straks af for at undgå vand- og kalkpletter – at sippe fra et krystal klart glas er en del af god cocktailoplevelsen.
DE VIGTIGSTE GLASVARER
Martini Glasset
Dette konisk formet glas bruges ofte til servering af Martinis – dette glas er simpelthen refereret til som et “Martini Glas”, men det korrekte udtryk er faktisk et cocktailglas.
“. Brug dette glas til enhver form for Martini variation (som fx min favorit, Espresso Martini) eller enhver kort drink (shortdrink).
Cocktails der nydes med denne slags glas, bliver ofte serveret uden is. Jeg nyder dog en stor blok af klar is i min – for at holde det kølet i længere tid, og for dets skønhed.
Se på nordicbar.dk udvalget af cocktailglas!
Coupe Glasset
Dette bred-formet glas bruges ofte til samme formål som et Martini-glas og ses nu og da også oftere end Martini glasset.
Brug dette glas til cocktails, der serveres “up” (uden is), som fx en Manhattan (Bourbon / Rye, Sweet vermouth, bitters) eller en Gimlet (Gin, Limejuice og Simple sirup).
Jeg serverer ofte mine cocktails, lavet i et Coupe glas, med en stor isblok. Det gør jeg fordi jeg nyder at det er kølet ned fra start til slut. Ved at bruge en stor isblok vil den ikke fortynde Cocktailen for meget.
Old Fashioned glasset
Dette lave “tumbler” af et glas, bruges ofte til at servere korte (short) blandede cocktails eller det man kalder “equal parts” cocktail serveret over en stor isblok – Det vil sige en cocktail hvor der er lige mængder af ren spiritus. Ofte er dette glas også omtalt som “lowball” eller “Rocks Glass”, dette et af mine absolutte favoritglas (dels fordi en af mine yndlings cocktails, The Old Fashioned, er lavet ved brug af et glas af denne type)
Min yndlings Old Fashioned variation indeholder Rum, Maple Syrup, Chocolate Bitters og en dehydreret appelsin skive – omrørt med stor tålmodighed og til perfektion.
Highball Glasset
Dette høje glas, formet som en skorsten, bruges ofte til at servere blandede cocktails, fyldt med masser af god is.
Cocktails i dette glas, bygges ofte direkte i selve glasset ved at hælde ingredienserne direkte over isen, og afsluttet med en smule omrøring.
Den mest klassiske cocktail ved brug af dette type glas er helt sikkert en “Screwdriver” (Vodka, Appelsinsaft og masser af is) eller den legendariske “Gin & Tonic”.
Når du er klar til det, anbefaler jeg, at du forsøger at mixe en “Dark & Stormy “(mørk rom, limejuice, toppet med ginger beer og lime skiver) eller “Cuba Libre” (Rum, limejuice, toppet med lime skiver og cola).
Margarita Glasset
Dette skålformet glas bruges ofte til servering af Margaritas, enten med isterninger eller som frosne (frozen).
Disse glas leveres ofte med en bred kant, hvilket gør det nemt at tilsætte sukker og/eller salt til kanten.
Vil du dele cocktailen med gode venner? Bare rolig, denne type glas kan nemt findes i rigtig store størrelser, indeholdende op til 180 cl.
Min favorit Margarita, er en “Strawberry Margarita”; Lys rum, Triple sec, limejuice, sukker og masser af frosne jordbær, blendet med isterninger.
Champagneglasset
Dette høje, tynde glas bruges ofte til servering af cocktails indeholdende champagne.
Dette type glas er designet med det formål at holde Champagnens bobler i glasset å længe som muligt. Min favorit Champagne Cocktail er en “French 75”; Gin, Citronsaft, Sukkersirup, toppet med champagne (eller prosecco) og garneret med en citronskal.
DET NÆSTE SKRIDT – Nu da du har fået “The Basic’s” gjort klart, hvorfor så ikke tage det et skridt videre?
Tiki glasset
Disse kitschy keramiske krus, der ofte er designet som forskellige dyr eller polynesiske guder, inviterer dig til at mixe funky-friske cocktails.
Jeg anbefaler at du prøver en “Grog” (mørk rom, limejuice, Demerara sirup og vand, fyldt med masser is, garneret med masser af blomster og friske citrusfrugter).
Kobber kruset / Mugs
Disse metalliske krus vil holde dine cocktails super afkølet (eller sådan er myten ivhertfald), og det er indbydende at kigge på.
Kruset tager hurtigt Cocktailens iskolde temperatur, og gør derfor hele kruset til et super iset og køligt krus. Fornægt dig ikke en dejlig og frisk “Moscow Mule” (Vodka, Limejuice, toppet med ingefærøl, garneret med lime skiver og frisk citron-timian).
Punch Bowle
Ikke rigtig et “glas” som man kender det, men snarere en skål, perfekt til at betjene mange gæster ad gangen og kan gøres klar før gæsterne ankommer, hvilket gør det meget praktisk såvel som festligt. Jeg anbefaler absolut den altid crowd-pleasing “Fish House Punch” (Mørk Rom, Cognac, Peach Brandy, Sort te, Citronsaft, sukker sirup, Friske citronskiver og masser af is).
KONKLUSIONEN
Med disse typer glas i din hjemmebar, er du klar til at træde ind i den vidunderlige Verden af “Mixology”.
Vær ikke bange for at eksperimentere, og vær ikke bange for at “bryde reglerne” – kun gennem “Trial & Error” kan du virkelig lave perfekte Cocktails samt imponere dine gæster.
Sørg for at få mere inspiration til både dit bar udstyr og dine cocktails lige hér; thecocktail.blog