Drinks nyheder

Dansk deltager ’foran sin tid’ ved Diageo World Class 2014

Den danske deltager i konkurrencen om at blive verdens bedste bartender fik en flot placering samt stor ros for at ’intelligentgøre’ cocktails af de ellers benhårde dommere

Af Rasmus Barud Thomsen – barud@journalist.com

 

48 af verdens bedste bartendere var i sidste uge samlet i først Skotland og senere London for at afgøre, hvem der er verdens bedste bag bardisken. Foran et stort opbud af pressefolk fra hele verden, spiritusproducenter og et hold dommere bestående af førende personligheder inden for cocktailverden, blev deltagerne langsomt men sikkert siet fra under den fem dage lange konkurrence. Til at repræsentere de rød hvide farver var Hardeep Rehal, barchef på cocktailbaren 1105, der havde vundet de indledende runder i Danmark for at få pladsen ved Diageo World Class 2014. Hardeep Rehal sikrede sig en flot 10. plads efter en lang række hårde tests, hvor han flere gange gjorde sig særligt bemærket. Første gang det skete, var under den indledende runde på Gleneagles, det berømte golfresort ved Edinburgh, mest kendt for golfturneringen Ryder Cup.

Her skulle deltagerne lave en cocktail med elementer fra deres hjemland blandet med skotsk whiskey. Allerede her kunne man fornemme Hardeep Rehals høje niveau, da han tog udgangspunkt i sin barndom i Indien, og serverede en cocktail lavet på sirup af sødet kokosmælk kogt op på basmatiris, safransirup, limesaft og kardemommefrø og Johnny Walker Gold. Hardeep gik sikkert videre, og havde endnu en håndfuld overraskende cocktails i ærmet til at imponere dommerne med.

 

Det største man kan nå

Diageo World Class betragtes i bartenderkredse som den største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence, og ifølge Hardeep Rehal findes der ikke noget større.

”At vinde den konkurrence, er det højeste, man kan opnå som bartender,” forklarer han.

Men det er ikke nogen nem konkurrence at komme til tops is. Modstanderne arbejder alle på de førende cocktailbarer i deres hjemlande, og niveauet er ekstremt højt. Blandt dommerne er Dale DeGroff, Salvatore Calabrese, Julie Reiner, Steve Olsen and Gaz Regan, og bartenderne var tydeligt nervøse, når de skulle præstere foran de kræsne dommere. Hænder og fingre rystede på samtlige deltagere, når de sirligt anrettede og miksede cocktails, og det er måske ikke så mærkeligt, når man tænker over, hvad der er på spil. Vinderen af konkurrencen er så godt som sikker på både berømmelse og på at tjene mange penge på bl.a. gæsteoptrædener som bartender, ambassadørarbejde for Diageo, dommerarbejde i konkurrencer og attraktive jobtilbud. Som en PR-medarbejder udtrykte det: ”Det ændrer deres liv for evigt, hvis de vinder.”

 

Foran sin tid

Men man behøver ikke nødvendigvis vinde konkurrencen for at komme frem i verden. For Hardeep Rehal har den fornemme plads i top 10, og den store ros han fik med på vejen af dommerne, allerede hjulpet ham.

”Det har været en karremæssigt kæmpeskridt fremad samtidigt med, at det har været en stor personlig udvikling for mig. Konkurrencen sætter nogle rammer, hvor man bliver tvunget til at presse sig selv, og man lærer at være effektiv og kreativ under tidspres,” forklarer han.

Det har dog ikke været en dans på roser, at komme så langt for den 29-årige dansker. Det sidste år har han brugt utallige timer på at forberede sig, og de sidste uger op til konkurrencen har han ikke tænkt på andet end forberedelse, fra han stod op, til han gik i seng.Deltagerne kendte forud for konkurrencen de fleste af de test, som de skulle igennem, og opgaven var for hver enkelt bartender at sætte sit eget præg på konkurrencen. Hardeep valgte blandt andet at gå kemisk til værks.

”Jeg har arbejdet meget med at bryde de forskellige ingredienser ned, og se på dem enkeltvis. I stedet for at bruge citrus har jeg brugt isolerede syrer, jeg har brugt æteriske olier og taget meget fra den naturmedicinske verden med over i cocktail verdenen. Så i stedet for udelukkende at se på, hvordan smagen er, så har jeg også har set på, hvordan de forskellige ingredienser påvirker en,” fortæller Hardeep Rehal.

 

Kongen af martini

Og det var også noget dommerne lagde mærke til. Ud over at blive blandt de 10 bedste vandt Hardeep delkonkurrencen ’Tale of two martinis,’ hvor deltagerne skulle give deres bud på to martinier. I den første genskabte Hardeep smagen af Chanel nr. 5 ved bl.a. bruge Vermouth inficeret med jasmin og roser.

Den blev serveret i et martiniglas med en sløjfe af sort blonde bundet om glasset, der var sprayet med chanel no. 5. og ved siden af en fransk macaron, som smagte af viol og citron, placeret ovenpå en perlekæde.

I den anden martini brugte han hjemmelavet skov-vermouth lavet på dansk birkevin præserveret med akvavit og krydret med mos, skovsyre, skovmærker, sommerkantareller og brændt birketræ. Sammen med Tanqueray Ten genskabte drinken smagen og fornemmelsen af nordisk skov. Da dommerne gav Hardeep Rehal prisen for at vinde delkonkurrencen, fik han at vide, at han vil føre cocktails ind i fremtiden, med den måde, som han tænker dem på.

”Dommerne sagde også, at jeg intelligentgjorde cocktails, og det blev jeg meget stolt over,” siger Hardeep Rehal, der samtidigt vurderer, at det også var årsagen til, at han ikke gik hele vejen og vandt.

”Jeg hørte fra flere dommere, at jeg nok var lidt for langt fremme i forhold til, hvor World Class er nu,” forklarer han.

 

Hardeep vender tilbage

Selv om Hardeep Rehal var skuffet over ikke at gå videre, så har han ikke opgivet håbet om en endnu bedre placering. Men det bliver ikke til næste år.

”Det kræver så utroligt meget forberedelse at blive klar til World Class, så jeg vil gerne vente til 2016 med at stille op igen. Jeg fik at vide, at jeg er forud for min tid med mine cocktails, og ved at vente to år, så får World Class også tid til at udvikle sig lidt, så konkurrencen passer bedre til mig, og det jeg står for,” siger Hardeep Rehal.

Diageo World Class 2014 blev vundet af den amerikanske bartender Charles Joly, der vandt konkurrencen foran blandt andet Singapore, Frankrig og Italien. Og med Hardeep Rehal ude af konkurrencen næste gang, bliver der spænding om, hvem der skal repræsentere Danmark næste år, hvor konkurrencen afholdes i Cape Town, Sydafrika.

Nyt barudstyr – Mixmeister.dk er den førende webshop i