Drinks nyheder

Glenfiddich fejrer året hvor whiskyens verden ændrede sig

En dansker har hjulpet den globale whisky-gigant med at lancere den originale skotske malt-whisky. Hans Henrik Hansen, der har verdens største samling af Glenfiddich, har bl.a. stillet den originale whisky fra 1963 til rådighed.

 

52 år efter den oprindelige lancering lancerer Glenfiddich i oktober “The Original” whisky. En helt speciel whisky inspireret af ’1963 Glenfiddich Straight Malt’. Det var året, hvor familien Grant Gordon, der står bag Glenfiddich, aktivt begyndte at sælge sin “Straight Malt”. Først i Storbritannien og siden i resten af verden. Single malt blev en eksklusiv udvidelse af destilleriets øvrige whisky-udvalg.

 

Indtil 1963 var whisky-markedet domineret af ’blended whisky’, hvor man blandede forskellige typer for at ramme forbrugernes ønsker og smag. Før denne tid var single malt forbeholdt de indviede, men i 1963 blev single malt-kategorien, som vi kender den i dag, skabt. Men med lanceringen af malt-whisky i 1960’erne blev den ukomplicerede smag af blended whiskys suppleret med maltwhiskyens fulde og vedvarende smagsindtryk.

Se også: Whisky og bourbon producenter

At lave maltwhisky er en kompliceret proces, hvor man bl.a. malter korn ved at udbløde det i vand og starte spiringen. Efter et par dage dannes de enzymer, der omdanner stivelse til maltose. Efter cirka fem dage tørres kornet, hvorved spiringen afbrydes.

Glenfiddich

Rammer ånden fra 1963

I processen smagte Glenfiddichs malt-master, Brian Kinsman, på den originale 1963-whisky, som whisky-samler og direktør på Falster Hotel, Hans Henrik Hansen, har stillet til rådighed. Kinsman smagte, ’næsede’ og sammenholdt indtrykkene med den oprindelige opskrift. Målet var at genskabe den berømte friske og frugtagtig smag.

Se også: Stilfulde drinks til vintermånederne

“Det er en ære at genskabe The Original med en ægte smag af historie, der blandt andet omfatter antydninger af sherry, som kommer fra de europæiske egefade fra sherryproduktion, som man overvejende anvendte i 1960’erne,” siger Brian Kinsman.

 

Glenfiddich The Original afspejler den historiske arv gennem flaskens design: Den ikoniske trekantede flaske der ligger i en klassisk sort gaveæske med guldprægning. Det begrænsede oplag understreger, at Glenfiddich The Original er en unik oplevelse for single malt-aficionados.

Se mere om Glenfiddich The Original på deres hjemmeside: Glenfiddich The Original

 

Nyt barudstyr – Mixmeister.dk er den førende webshop i