Introduktion til rom
Rom er den tredje mest solgte spiritus efter vodka og gin. Rom er et destillat af melasse fra sukkerrør, dog findes der enkelte rom som laves af selve saften fra sukkerrørret (Rhum Agricole). Rom fåes i flere varianter: lys og mørk, men også mere markante variationer som f.eks. Cachaca (der er en brasiliansk variant af rom).
[singlepic id=1 w=200]Rom produceres især i varmere himmelstrøg f.eks. er caribiske øer er kendt for deres gode rom. Det var her det hele startede, da sukkerproduktionen langsomt kom op og stå i det 17 århundrede. Bi-produktet melasse blev anvendt til at lave rom, hvilket gav en billig spirtus, som uden videre kunne transporteres sammen med sukkeret til europa.
Rom laves på utal af måder og ingredienser
Rom med tilsat smag er helt på højde med tidens trend, varianterne er mange. Det giver gode muligheder for at lave nye spændende drinks. F.eks. kan man idag få Malibu rom med ananas, mango eller den klassike kokos. Cruzan har adskellige flere varianter, bl.a. citron og hindbær. Ikke at gleme barcadi’s klassiske lemon rom.
Brasilansk brændevin – Cachaca
Går turen forbi sydamerika, så bliver der helt sikkert serveret Cachaca i din drink. Den mest kendte drink er uden tvivl Mojito-broderen, Caprinhina. Smagen minder på mange punkter om den klassiske rom, men har alligevel nogle særlige karakteristika som sætter sit præg på helhedsindtrykket. Cachaca produceres af sukkerrør juice, og har typisk en alkoholprocent mellem 38-48%. I Cachacen’s hjemland Brasilen produceres årligt op imod 1500 milioner liter, og kun ganske få procent exporteres til Europa/USA.
Mørk & Lys Rom
Al rom er som udgangspunkt lys, og den mørke farve opnåes bl.a ved en længere gæringstid samt lagringen i fade. For at sikre en ens og flot farve bruges også ofte karamel som farvemiddel. Hvid rom kan godt lagres, så skal rommen dog først filteres gennem aktive kul, for at genvinde sin hvide farve. Klassisk har man opdelt brugen af rom således at den lyse rom er kommet i cocktails, den mørke i madlavning eller som premium rom, der drikkes rent ved stuetemperatur.
Den lyse rom er perfekt som ingrediens i cocktails, da smagen er forholdvis annonym og lader de andre ingredienser komme til. Især tropiske frugter er gode sammen med rommen, lige fra kokos, ananas, appelsiner til fersken. Så længe balancen mellem surhed og sødme er overholdt, går man sjældent galt i byen. Den mørke lageret rom har mere karakterfylde, og er derfor svære at mixe i drinks. Årgangsrom har en så stærk karakter, at det næsten er umuligt (og egentligt også dumt) at mixe den i drinks. Den drikkes som sagt rent, evt med et par isterninger og nolge dråber citron.