Whiskey drinksopskrifter

Whiskey eller Whisky?

Historien om hvem der opfandt denne spiritus står hen i det uvisse, da både Skotland og Irland påtager sig æren. Det har blandt andet medført, at man i idag får en “Whisky” i Skotland og Canada, hvorimod i mere eller mindre resten af verden kaldes den for “Whiskey”. Fælles for dem begge er, at de laves på korn (alt lige fra hvede og rug, til majs) og opdeles i to typer.

Blended eller Single Malt
Blended betyder at der er tale om flere produktioner af whiskey, mixet sammen til én whiskey. Single er logisk nok kun af én produktion, og derfor ikke et mix af forskellige produktioner. Når en alder angives på en blended whiskey, er det altid den yngste whiskey der angiver alderen. Det kan derfor sagtens tænkes, at en 12 års whiskey indeholder et blend af en 24 årig whiskey.

Whiskey & drinks

Whiskey drikkes som ofte rent, hvilket skyldes den særegne karakter. Som med vin, kræver det træning at kunne smage alle nuancerne, og derfor anbefales det at starte ud med gode “mellemklasse” whiskey, for senere at bruge pengene på bedre whiskey. Når snakken falder på whiskey i drinks, så er det vigtigt at bemærke, at nuancerne mistes, og derfor bruges f.eks. aldrig årgangs whiskey i drinks. En mellemklasse whiskey, til 100-200kr flasken er passende. Inden du går igang, bør du altid smage på whiskey’en rent, for at finde ud af hvilken karakter whiskey’en har. Der er stor forskel på en Scotch, Bourbon, Single Malt, japansk eller irsk whiskey.

Et par klassiske whiskey drinksopskrifter:

Se også: DrinksMeister I seatle 

Mint Julep

10 mynteblade samt en myntestilk
4 cl Bourbon whiskey
4 dråber Angostura bitter
1 skvat sukkerlage
Kunst is

Mos mynteblade med sukkerlage og angostura bitter i et longdrinkglas. Fyld op med knust is, derefter Bourbon, rør godt og pynt med en myntestilk.

Lynchburg Lemonade
[singlepic id=198 w=250] – En drink der blev opfundet af Jack Daniels, på deres destilleri i Lynchburg.

4 cl Jack Daniels Tennessee Whiskey
2 cl Triple sec, f.eks. Cointreau
1,5 cl Friskpresset citronsaft
1,5 cl Limejuice
Top op med lemonade
Pynt med en skive citron

Fyld en shaker ½ med isterninger, og tilføj Jack D, triple sec og citronsaft. Shake grundigt, og si den over i longdrinkglas, der indeholder frisk is. Fyld op med lemonade og pynt med en skive citron.

[nggallery id=34]

Whiskey Sour
– En Sour kan laves med alle slags spiritus, så er du mere til rom eller gin, så erstat det med whiskey!

6 cl Whiskey
2 cl Frisk presset citron eller limesaft
2 cl Sukkerlage
Isterninger

Shakes kold og pyntes med en skive appelsin eller et cocktailbær.

Old Fashioned
– serves i et whiskeyglas 😉

4 cl Bourbon
4 dråber Angostura
Et skvat sukkerlage
Appelsinskal til pynt

Laves direkte i glasset, med isterninger. Rør lidt rundt, og klem lidt aroma ud af (den økologiske) appelsinskal før den lægges i.

Se også: Angostura bitters – Bartenderens ”Es”

Nyt barudstyr – Mixmeister.dk er den førende webshop i